Kasko polica krije dobršen del škode, ki je nastala na vozilu, kaj točno pa je odvisno od tega, katero kasko polico ste izbrali. Kasko zavarovanje vozniku omogoča, da le tega prilagodi starosti in vrednosti vozila, bivalnemu okolju, vremenskim pogojem ter življenjskemu slogu. Takšno zavarovanje dopušča občutne prihranke, saj se optimalno prilega potrebam posameznika. Pri zavarovanju avtomobila se lahko odločate med kasko in delnim kasko zavarovanjem. Delna kasko polica je namenjena lastnikom vozil, ki menijo, da splošen avtomobilski kasko zaradi nizke vrednosti avtomobila ni več smiseln. Polica krije povzročeno škodo le na zavarovanem vozilu in ne škode, ki je v primeru nesreče povzročena drugemu vozilu. Delno kasko zavarovanje je mogoče skleniti skupaj z zavarovanjem splošnega avtomobilskega kaska ali z zavarovanjem avtomobilske odgovornosti (AO). Na voljo so različni paketi, ki krijejo:

 • Krajo vozila ali delov vozila
 • Škodo nastalo zaradi izgube ali odtujitve ključev in registrske tablice
 • Poškodovanje vozila na parkirišču
 • Razbitje stekla
 • Poškodovanje ogledal in svetlobnih teles
 • Škodo nastalo na dodatni opremi, prtljagi ali opremi za prevoz
 • Poškodbe vozila, ki nastanejo zaradi viharja, poplave, potresa, požara ali dejanj tretje osebe
 • Škodo, ki nastane pri trčenju v prometu
 • Škodo nastalo pri neposrednem trku domačih živali in divjadi
 • Škodo, ki nastane zaradi toče
 • Najem nadomestnega vozila, če je bilo vozilo poškodovano zaradi kateregakoli zgoraj naštetega razloga

Splošno kasko avtomobilsko zavarovanje krije večino poškodb avtomobila ne glede na to ali ste jih povzročili sami ali dogodki, na katere niste imeli vpliva. Kasko zavarovanje je priporočljivo za novejša vozila, vozila, kupljena na kredit ali leasing, službena vozila in starejša vozila z višjo vrednostjo.

Avtomobilska asistenca posamezniku nudi kritje stroškov popravil in 24-urno pomoč v primerih okvare ali poškodbe vozila. Tako doma kot v tujini. Okvare vozila so lahko električne, elektronske ali mehanske, med poškodbe pa uvrščamo posledice nezgod, udarcev, viharjev, požara ali toče. Avtomobilska asistenca je izjemno priročna, saj za zavarovance poskrbi še v primeru težav s ključi ali gorivom. Kritje stroškov in obseg pomoči je seveda odvisen od izbranega zavarovanja, a največkrat obsega pomoč na kraju okvare, vleko vozila, nadomestno vozilo, stroške prenočišča in prevoza potnikov ter dostavo nadomestnih delov, goriva ali ključev. Ob nezgodi zavarovanje pokriva tudi nujno zdravljenje v tujini.

Prometna nesreča je srhljiva izkušnja. Povsem razumljivo je, da ste ob dogodku v šoku. Čeprav gre vsakdo na pot z mislijo, da bo varno prispel na cilj temu ni vedno tako. Na takšne situacije se je dobro vnaprej pripraviti, saj boste le tako vedeli, kako ravnati prav, navkljub stresu. Pomembno je, da se v primeru prometne nesreče v tujini držite navodil, saj boste imeli manj težav pri uveljavljanju odškodninskega zahtevka.

 • Pred potjo preverite, ali imate zeleno karto in ali vaše zavarovanje krije stroške na območju EU ter v tujini. V kolikor niste prepričani, se pred odhodom posvetujte z zavarovalnim agentom.
 • Če se vam pripeti prometna nesreča v tujini, se poskušajte čim prej zaustaviti. Ugasnite avto ter prižgite varnostne utripalke, da opozorite druge voznike v prometu.
 • Preverite zdravstveno stanje svojih sopotnikov. V primeru poškodb nemudoma pokličite reševalce. Če ste prepričani, da ni nihče poškodovan, oblecite odsevni telovnik ter zavarujte kraj nesreče z varnostnim trikotnikom.
 • Izmenjajte podatke s soudeleženim voznikom oziroma vozniki. Pomembno je, da pridobite njihovo ime, naslov, telefonsko številko, številko zavarovanja ali zelene karte, imena prič ter naslov policijske postaje mesta, kjer obravnavajo vašo prometno nesrečo. Če ste udeleženi v prometni nesreči znotraj EU, izpolnite evropsko poročilo o nesreči in obdržite kopijo.
 • Kraj nesreče, avtomobila in škodo fotografirajte iz več zornih kotov. Podrobno si zabeležite kakovost cest, cestne razmere, škodo na avtomobilih ter znamko, barvo, model in registrsko tablico drugega vozila.
 • Pokličite policijo. To je ključno v primeru, da soudeleženec ne želi posredovati svojih podatkov, je zapustil kraj nesreče ali vozi pod vplivom prepovedanih substanc. So države, v katerih policisti prispejo na kraj nesreče le v primeru poškodb ali večjega naleta vozil. Shranite vse papirje, ki so vam jih policisti izročili, v primeru, da bi jih potrebovali ob zahtevku za odškodnino.
 • Po prihodu domov pri zavarovalnici vložite zahtevek za odškodnino. To storite čim prej, saj se časovna omejitev za oddajo vloge za odškodnino v državah razlikuje.

Če je v prometni nesreči udeležen tujec mora oškodovanec zbrati in pravilno zapisati vse podatke o tujem vozniku. Ime, priimek, znamka in model vozila, registrsko oznako vozila, številko zavarovalne police oziroma zelene karte ter ime zavarovalnice. Poglavitno je, da oškodovanec pridobi kopijo zelene karte povzročitelja nesreče. Pridobivanje podatkov tujcev je včasih nekoliko težavno, zato že na kraju nesreče zanje poprosite policiste. Četudi je bila na kraju nesreče prisotna policija, je dobro izpolniti Evropsko poročilo o prometni nesreči. Oškodovanec po nezgodi vloži odškodninski zahtevek pri pristojni zavarovalnici.

Ob neprijetnih dogodkih, kot je prometna nesreča, se pogostokrat poraja vprašanje, ali je treba poklicati policijo. Policisti so poklicani na kraj dogodka:

 • Ob telesnih poškodbah katerega izmed udeležencev
 • Ob sumu na vožnjo pod vplivom opojnih substanc
 • Ob nastanku večje materialne škode
 • Ob uveljavitvi avtomobilskega kasko zavarovanja
 • V primeru, da se udeleženca ne moreta dogovoriti o krivdi
 • Ob prometni nesreči s tujcem
 • V primeru, da kateri izmed udeležencev odkloni podpis poročila oziroma sestavo poročila o prometni nesreči
 • V primeru nesreče z voznikom nezavarovanega ali neregistriranega vozila
 • V primeru nesreče, kjer je povzročitelj pobegnil iz kraja nesreče

Policijski zapisnik pri vlogi odškodninskega zahtevka ni nujen, je pa zaželen, saj dopušča zavarovalnici hitrejšo rešitev le tega. V primeru, da v nesreči ni poškodovancev ter je nastala le manjša materialna škoda policije, ni treba klicati. Pomembno je le, da vzamete soudeleženčeve podatke, fotografirate vozili oziroma vozila, izpolnite Evropsko poročilo o prometni nesreči ter si izmenjate kupone zavarovanja iz zavarovalne police. V kolikor želi katerikoli izmed udeležencev uveljavljati kasko zavarovanje, je treba poklicati policijo, saj je za vložitev odškodninskega zahtevka obvezen policijski zapisnik.

Odvisno od tega, kakšen paket zavarovanja ste izbrali. Osnovni paketi avtomobilskega zavarovanja mnogokrat krijejo le osnovo, toda vsi obširnejši paketi krijejo asistenco vozila v primeru, da voznik ostane brez goriva ali si natoči napačno gorivo. V takšnem primeru se pokrijejo stroški dostave goriva, stroški prečrpavanja brez stroškov rezervnega materiala, vleka do prve bencinske črpalke in stroški vleke vozila do servisa.

Avtomobilska asistenca nudi 24-urno pomoč na cesti v primeru okvare vozila, prometne nesreče, kraje, vandalizma, težav s ključi ali gorivom – ne glede na vikende in praznike. Skrbi lahko med vožnjo povsem odmislite, saj bo s pomočjo zanesljivih poslovnih partnerjev poskrbljeno za zavarovano vozilo, voznika in potnike. Če se vam pripeti manjša okvara na vozilu, je ta odpravljena na kraju dogodka, v primeru večjih okvar pa je vozilo pripeljano v najbližji servis. Ob tem so kriti še stroški vleke ter ustreznega nadomestnega vozilo. Zavarovanje avtomobilske asistence lahko sklenete kot dodatek k zavarovanju ali samostojno.

Mladi vozniki zaradi pomanjkanja izkušenj v prometu predstavljajo večje tveganje. Ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti se mladim voznikom z manj kot 3 leta vozniških izkušenj in vsem, ki vozijo s spremljevalcem obračuna doplačilo v višini 20 %. Zavarovanje mladega voznika ni vezano na vozilo, temveč na voznika. To mlademu vozniku omogoča kritje škode in varno vožnjo s katerimkoli vozilom.

Ali vam ob asistenci pripada nadomestno vozilo je odvisno od tega, kakšno avtomobilsko asistenco ste izbrali. Osnovna velikokrat zajema organizacijo pomoči ter krije stroške popravil v primeru manjših okvar. Če preživite veliko časa na cesti, boste potrebovali nekoliko bolj napreden paket. Le ta vam bo zagotovil kritje stroškov (od 100 € do 150 €) doma in v tujini. V kolikor vozilo ne bo popravljivo v 12 urah oziroma 48 urah, vam pripada nadomestno vozilo, čas koriščenja pa je odvisen od izbranega paketa.

Da, upravičeni ste do odškodnine za telesne poškodbe, a pod pogojem, da imate, sklenjeno AO+ zavarovanje. AO+ zavarovanje je zavarovanje voznika, ki krije telesne poškodbe voznika, četudi je ta povzročitelj nesreče. Seveda polico določajo splošni pogoji, ki se nekoliko razlikujejo, a največkrat do odškodnine ni upravičen voznik, ki je vozil pod vplivom opojnih substanc.

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti je zakonsko predpisano, zato mora biti obnovljeno čim prej. Police, ki vsebujejo le zavarovanje avtomobilske odgovornosti, so lahko obnovljene do 30 dni po izteku zavarovanja. Ostale pa v obdobju od 30 dni do izteka zavarovanja. Zavarovanje mora biti redno obnovljeno, vse dokler vozilo ni odjavljeno iz prometa.

Bonus je najpomembnejši dejavnik pri izračunu cene avtomobilskega zavarovanja. Obravnava se ločeno za kasko in osnovo avtomobilsko zavarovanje. Vsako novo avtomobilsko zavarovanje se začne v 14. premijskem razredu. Vsako leto brez prijavljene škode omogoča premik za en premijski razred nižje oziroma 5 % bonusa. Prijava škode v preteklem zavarovalnem leti pomeni pomik za tri premijske razrede višje za posamezno škodo.

Ne. Bonifikacija ostane vam, saj sta tako bonus kot malus med zavarovalnicama prenosljiva. Prenos bonifikacije je sicer možen, vendar zgolj v prenosu lastniških pravic na zakonca. Zakonec, ki prenaša bonifikacijo s tem izgubi bonus.

Zavarovalno polico je najlažje prekiniti ob poteku, a pazite, da ne ostanete brez kritja. Ob sklenitvi zavarovalne police pri drugi zavarovalnici je pomembno, da nova polica začne veljati takoj, ko se stara prekine. Obstajajo zavarovanja za nedoločen čas. Ta je treba prekiniti s pisno izjavo 3 mesece pred iztekom zavarovalne police.