Kako pristopiti k zavarovanju stanovanja?

Če smo se znašli pred zavarovanjem stanovanja – in sploh, če to počnemo prvič, se verjetno sprašujemo, kako to izgleda, kaj moramo vedeti in katerim korakom je treba slediti, da bomo sklenili kvalitetno zavarovanje, ki bo pokrilo vse naše zahteve.
Že pred zavarovanjem si poglejmo različne ponudbe, ki jih ponujajo zavarovalnice na našem trgu. Tako bomo približno vedeli, kaj lahko od posamezne zavarovalnice pričakujemo in izbrali bomo tisto, ki za nas ponuja najugodnejši paket zavarovanja. Kljub vsemu pa naj že tukaj poudarimo, da pri sklepanju zavarovanja ni dobro biti pozoren zgolj na višino premije, pač pa bodimo pozorni tudi na to, kaj je zajeto v zavarovalni pogodbi.

Bomo zavarovali zgolj nepremičnino ali tudi notranjo opremo?

Pri zavarovanju nepremičnine moramo biti pozorni na dejstvi, da lahko zavarujemo dvoje – sam objekt ter opremo našega doma. Ko govorimo o zavarovanju objekta, govorimo o zgradbi sami, vključno z njenimi temelji in kletnimi zidovi, vsemi vgrajenimi instalacijami in drugo vgrajeno mehansko opremo, kot so na primer dvigala, centralna kurjava, klimatske naprave …). Ko govorimo o opremi, praviloma mislimo na stvari, ki jih lahko v stanovanju premikamo – navadno pod to štejemo pohištvo in osebne stvari.
Sploh, kadar zavarujemo stanovanje v večstanovanjski stavbi, se velikokrat pojavi vprašanje, kako so zavarovani skupni prostori. Načeloma za to poskrbijo upravniki stavbe.

Kaj vpliva na višino zavarovalne premije?

Na ceno zavarovanja oz. na višino zavarovalne premije najbolj vplivajo naslednji dejavniki:

  • Velikost in vrednost stanovanja.
  • Vključene nevarnosti, ki jih krije zavarovanje.
  • Višina kritij za vključene nevarnosti oz. zavarovalna vsota: poskrbimo, da bo le-ta dovolj visoka, da bomo v primeru škode od zavarovalnice dobili dovolj denarja za popravilo uničenih stvari oz. za nakup novih.
  • Franšiza: to pomeni soudeležbo pri škodi. V primeru veljave franšize bo cena zavarovanja sicer nižja, a bomo ob nastanku škode, določen del stroškov morali nositi sami.
  • Način zavarovanja na novo ali dejansko vrednost.

Na kaj pomisliti, ko kontaktiramo zavarovalnega agenta?

Za zavarovanje se bomo najenostavneje dogovorili z enem izmed zavarovalnih agentov, ki mu zaupamo svoje želje in zahteve. Agent nam bo navadno že takoj na začetku predstavil osnovne pakete, ki so nam na voljo in so za nas primerni. Če imamo primer zavarovalne police od preteklega zavarovanja, lahko le to agentu posredujemo in javimo želene spremembe ali pa zavarovanje ohranimo v enakem obsegu. Pomembno je, da zavarovalnemu agentu omenimo, ali želimo poleg same lupine stanovanja zavarovati tudi opremo v njem, saj nam mora le-ta priskrbeti ustrezno ponudbo.

Splepanje različnih zavarovanj